TC De Volharding Nunspeet

Eerste TC De Volharding-MTB-Clinic door onze nieuwe trainers

Op zaterdag 28 juni 2008 gaven Tom en Richard een MTB-clinic voor mountainbike-liefhebbers. Er waren 9 mensen op afgekomen, waaronder ikzelf. De opkomst viel wat tegen, wat deels te wijten was aan het slechte weer en de late publicatie in het clubblad, maar desondanks was het een geweldige dag.

Voorafgegaan door een technische controle van de fiets, vertrokken we om ongeveer 9 uur vanaf het Transferium. De trainingslocatie zou het veldje zijn waar ook de behendigheidstrainingen worden gegeven aan de jeugd op de donderdagavond. Daar aangekomen bleek dit al bezet  te zijn door de plaatselijke hondenclub, waardoor we moesten uitwijken naar een verderop gelegen veld.

Daar kregen we eerst uitleg over het hoe en waarom van een warming-up. De uitvoering van de warming-up heeft waarschijnlijk voor heel wat “bijzondere” foto’s gezorgd. Nadat iedereen lekker warm gefietst was, kregen we instructie over de remtechnieken. Hier denk je alles wel van te weten, maar we kwamen toch voor verrassingen te staan.
Uiteraard hoort er bij het remmen ook het opschakelen, wat we daarna behandeld kregen. Met dit stukje techniek hadden de meesten onder ons geen problemen.
De volgende onderdelen van de clinic waren de stuur- en bochtentechniek. Dit was voor mij zelf een erg interessant onderdeel, omdat ik hier veel van kon leren. Met name de positie op de fiets bij het insturen van een bocht zodat je de bochten nog scherper en sneller kan aansnijden. (niet - zoals op een motorfiets - in de bocht gaan hangen, maar met je lichaam rechtop blijven en het stuur naar de grond duwen. Hierdoor meer druk op het punt waar de band de grond raakt)

Om alle technieken die we geleerd hadden in de praktijk te brengen, hadden Tom en Richard een soort van tikkertje bedacht, waarbij één van ons de tikker was die op een afgezet stukje van ongeveer 15 vierkante meter de andere mountainbikers moest tikken. Het bleek achteraf gezien een leuk spel in combinatie met de geleerde technieken.

Vervolgens zijn we een stukje het Zandenbos ingegaan op zoek naar een flink steile heuvel voor de klim en daaltechnieken. Op dit onderdeel lieten Tom en Richard ons eerst op onze eigen manier naar boven rijden en dalen. Hierbij bleek dat ook de gevorderde en ervaren rijders niet boven kwamen en dat na de duidelijke uitleg het opeens een stuk makkelijker ging.

Om alles wat we geleerd hadden in de praktijk te oefenen, begonnen we een toertochtje van ongeveer een uur. waar alle elementen van de clinic in terug kwamen. Door dit intensieve ritje kwam restaurant “de Vossenberg” snel in het zicht. Hier vonden we een lekker warm en droog onderdak en onder het genot van een heerlijk kopje koffie met appelgebak werd er heftig gediscussieerd. Tijdens dit genieten konden we meteen het evaluatieformulier invullen, waarna we meteen verder gingen met onze discussie over de ideale bandenspanning en wat al niet meer zij.

Op het moment dat het buiten weer droog was en de zon doorbrak, zijn we rustig terug gereden naar Nunspeet. Ik wil dan ook vanaf deze plek Tom en Richard bedanken voor hun goede en uitvoerige uitleg. Ik heb in ieder geval genoten en veel geleerd.
Voor degene die dit leest en denkt, hier had ik ook wel bij willen zijn, treur niet, want volgend jaar zullen er zeker meer van deze dagen door Tom worden georganiseerd.

Met vriendelijke groet,

Gerben de Ruiter 

Logo Facebook
Logo Facebook Groep

Inloggen voor leden

Buienradar


Ogenblik a.u.b. ...