TC De Volharding Nunspeet

Nieuws

Nieuwsbrief: Snert-tocht
   (17-10-2018)

 

(Terug naar boven)


Nieuwsbrief: Pasjes gedragscode NTFU voor leden TC De Volharding
   (17-10-2018)


De NTFU maakt zich hard voor jouw fietsplezier.

Dit is de slogan die ze meegeven op de door hun ontwikkelde pasjes gedragscode.

Ze hebben een  pasje voor de racefiets en een pasje voor de MTB gemaakt

In het volgend clubblad zitten de  pasjes bijgevoegd.

We weten natuurlijk allemaal wel hoe het heurt….maar toch is het nuttig om hier kennis van te nemen en zo (op de steeds drukkere wegen) ons fietsplezier te bevorderen

 

Bestuur TC De Volharding

(Terug naar boven)


Nieuwsbrief: Uitsmijter 2018
   (16-10-2018)


Niet alles voor de laatste club Toertocht van 2018 was geregeld, behalve de uitsmijters bij Joris in Nunspeet, althans zoiets kon men lezen op Facebook. Om half 9 stonden er ±40 personen bij het Transferium te wachten, op wat er komen ging. 
Waar gaan we naar toe, wie rijdt er voor én waar kunnen we de uitsmijters verwachten...

Gelukkig hadden enige TC-mannen (oa. BartR, FongerB, HenkP en HenkW) alvast maar een rit voorbereid en dus werden er drie groepen gevormd. Onze groep olv 'dé Haene' Bart de Ruiter, verkoos veelal fietspaden (langs teveel provinciale wegen) via Speult, Garderen, Putten en éven' zoeken in Nijkerk, in vlot tempo naar het koffie adres in Voorthuizen gereden.

Na één bakkie (?) maar mét een heerlijk taartje werd er daarna gang gezet richting Uddel. Daar werden we door een kleine 100 vrachtwagens verwelkomt; goed geroggeld Bart! Na een 2e verwelkoming in Elspeet (..) zo spoedig mogelijk (>35 km/u) naar Joris. Na bijna 90 km en uitstekend zonnig fietsweer, smaakte de Uitsmijter van de fietsclub heerlijk. Bedankt Bart.

De Haentjes-Groep (Jan de Kruijf)

(Terug naar boven)


Nieuwsbrief: Datum inleveren copy
   (15-10-2018)

Copy voor de nieuwsbrief (uitgave oktober) kan tm 13 november worden gestuurd naar 

(Terug naar boven)


Nieuws: SPINNINGLESSEN BIJ MOVIFIT
   (30-09-2018)

Vanaf maandag 1 oktober beginnen de spinninglessen voor leden van TCDV. 
- maandagavond: 20.15 - 21.15 uur
- donderdagavond: 19.15 - 20.15 uur
Graag vooraf opgeven bij MoviFit via 0341-254448

(Terug naar boven)


Techniek van het fietsen: Afdalen met de mountainbike
   (06-10-2012)

Deze instructie laat zien hoe je veilig en goed afdaalt met je mountainbike. Veel van de tips gelden voor mountainbiken in het algemeen. Have fun!

(Terug naar boven)


Techniek van het fietsen: Jumpen met je mountainbike
   (06-10-2012)

This brief instructional video from http://www.bikeskills.com will help you learn to jump your mountain bike as well as add more skill and control to all your mountain biking. Always wear a helmet and appropriate safety gear any time you ride a bike and especially when you are learning a new and/or applying a new skill.

(Terug naar boven)


Techniek van het fietsen: Uphill en downhill switchback instructie
   (06-10-2012)

Het nemen van een krappe bocht kan op een spannende singletrack een leuke uitdaging vormen. Dit filmpje legt je de finesses uit van de perfecte bocht (engelstalig).

Als je dit beheerst ben je misschien toe aan een volgende stap. De switchback waarbij het achterwiel wordt opgetild en bijgedraaid. Klik hier voor een bijzonder uitdagende film van Colin Stewart in de Dolomieten. (Link begint halverwege)

(Terug naar boven)


Techniek van het fietsen: Warming up & Cooling down
   (30-09-2010)

Warming-up

De warming-up heeft als functie het lichaam voor te bereiden op de inspanningen die het gaat leveren. Een goede warming-up zorgt er niet alleen voor dat je beter presteert in de training of in de wedstrijd, maar voorkomt ook spierpijn en overmatige vermoeidheid.

Een warming-up bestaat altijd uit een algemeen en een specifiek gedeelte.
De algemene warming-up duurt, afhankelijk van het weer, meestal zo'n 10 tot 15 minuten (hoe kouder, hoe langer).
Er wordt gefietst met de handen op het stuur zonder buiten adem te raken. Het doel is het functioneren van de hart, longen, bloedsomloop en spieren op een hoger niveau te brengen.

In het specifieke gedeelte doe je die oefeningen waardoor die spiergroepen en energiesystemen worden belast die tijdens de training, wedstrijd, cyclo of het recreatief wielrennen belast gaan worden. Het verhoogt de spierspanning en bereidt het lichaam specifiek voor op de inspanningen die gaan komen.

Voorbeelden

Een warming-up voor een intensieve duurtraining:
10 minuten rustig fietsen op klein verzet (algemeen gedeelte). Met een Hartslagfrequentie lager dan:
0,70*(Maximale hartslagfrequentie – hartslag in rust) + hartslag in rust. Gedurende 5 minuten langzaam versnellen op groter verzet. Aan het einde van deze 5 minuten fiets je rond je anaerobe drempel.

Voorbeeld van een warming-up voor een intensieve intervaltraining:
10 minuten rustig fietsen op klein verzet. (algemeen gedeelte). Met een Hartslagfrequentie lager dan:
0,70*(Maximale hartslagfrequentie – hartslag in rust) + hartslag in rust. 5 minuten rustig fietsen op groter verzet. Trek tijdens deze 5 minuten 2 korte sprintjes (ongeveer 150 meter) op een wat zwaarder verzet. Gedurende 2 minuten langzaam versnellen op groter verzet, totdat je voluit fietst.

Voorbeeld van een warming-up voor een sprinttraining:
10 minuten rustig fietsen op klein verzet. Met een Hartslagfrequentie lager dan:
0,70*(Maximale hartslagfrequentie – hartslag in rust) + hartslag in rust. 5 minuten rustig fietsen op groter verzet. Trek tijdens deze 5 minuten 2 sprintjes (ongeveer 200 meter) op een wat zwaarder verzet.

Cooling-down

De cooling-down is het omgekeerde van de warming-up: na afloop van de inspanning moet het lichaam naar rustniveau worden gebracht. Door niet acuut te stoppen, maar de inspanning geleidelijk af te bouwen zorg je voor een goede afvoer van de afvalstoffen uit de spieren. Daarmee voorkom je gespannen, vermoeide spieren en spierstijfheid.

De cooling-down bestaat uit het rustig een tiental minuten uitfietsen op een klein verzet na de training. De hartslagfrequentie is niet hoger dan 0,65*(Hf Max- rustpols) + rustpols. Na het fietsen kun je de belangrijkste spiergroepen rekken: kuiten, bovenbenen, billen en rug.

Enkele aanwijzingen bij het rekken zijn:

  • Beweeg langzaam tot de uiterste grens.
  • Even (10-15 seconden) vasthouden in de uiterste stand.
  • Daarna langzaam ontspannen.
  • Voer alle oefeningen zowel links als rechts uit.
  • Forceer niet: rekken mag geen pijn doen.
  • Schud de spieren tussen de oefeningen door even los.
  • Neem de tijd!

Hier vind je enkele specifieke rekoefeningen die je kunt doen met of op de fiets:

kuitenKuiten
Terwijl de schoen in het pedaal is vast geklikt
druk je, al zittend op het zadel, de hak van je
schoen naar beneden (met een gestrekt been).

 

 

schenenSchenen
Ga op je tenen te staan terwijl je naast je fiets
staat. Dit gaat beter met gewone schoenen,
of met blote voeten.
De zool van een wielerschoen is te hard om op
te tenen te gaan staan.

 

quadricepsQuadriceps (voorkant bovenbeen )
Klik 1 been los en buig de knie.
Pak hierbij de voet met de hand. Je moet het been
echter wel onder je lichaam houden, en geen
zijwaartse beweging maken.

 

tricepsTriceps
Buig 1 arm bovenlangs achter je hoofd (alsof je op
je rug wilt krabben) en
pak met de andere hand je elleboog vast.
Beweeg vervolgens de gebogen arm langzaam
naar achteren (richting rug).

 

onderrugOnderrug
Trek je onderrug hol (buik naar voren), probeer
daarbij je bekken te kantelen.

 

 

Voor alle oefeningen geldt, rustig uitvoeren, zeker 10 seconden vasthouden, het liefste meer, en de oefeningen niet uitvoeren terwijl je fietst. Voor de veiligheid is het beter om even te stoppen.

» Reageren? Eerst inloggen

(Terug naar boven)


Fietstechniek: Beperk slijtage aan ketting en tandwielen
   (17-09-2009)

Over de slijtage van kettingen en tandwielen bestaan even zoveel theorieën als misverstanden. Bijgaand artikel (bron: Fietssport) bespreekt een theorie die niet de enige is, maar wel goed is te hanteren om de kosten van vooral dure tandwielen te beperken.

Beperk kosten aan je aandrijving

Over de slijtage van kettingen en tandwielen bestaan even zoveel theorieën als misverstanden. In dit artikel een theorie die niet de enige is, maar wel goed is te hanteren om de kosten van vooral dure tandwielen te beperken.

Op afbeelding 1 bovenaan staat één schakel van een ketting afgebeeld. Een nieuwe schakel is precies 25,4 mm (hart van de pen tot hart van de pen) lang. Met de cijfers 1 t/m 4 zijn de onderdelen van een schakel aangegeven:
1 zijn de buitenplaten of -schalmen, 2 zijn de binnenplaten. Bij de moderne kettingen zijn de bussen geïntegreerd met de binnenplaten door de zichtbare opstaande rand. 3 zijn de rollen en 4 is de pen.

Welke onderdelen slijten?
Bij de ronding van de ketting over de tandwielen bewegen de buitenplaten licht ten opzichte van de binnenplaten. Dit geeft echter nauwelijks slijtage. De pen zit vast geperst in de buitenplaten en slijt niet ten opzichte van de buitenplaten. De opstaande randen van de binnenplaten, rol en de pen bewegen wel ten opzichte van elkaar.
Hier vindt dus slijtage plaats. De rollen liggen op het moment dat deze over de tandwielen heen gaan volkomen stil en slijten niet ten opzichte van elkaar. Dit betekent dat de tandwielen bij gebruik van een nog niet versleten ketting, nauwelijks slijten.

Smering
Er moet alleen worden gesmeerd op de plaatsen die aan slijtage onderhevig zijn. Dus aan de binnenkant van de rol ten opzichte van de opstaande rand van de binnenplaat en ten opzichte van de pen. Olie en vet trekken zand en vuil aan, wat de slijtage doet toenemen, daarom moeten alle overige plaatsen van de ketting, dus ook de buitenkant van de buitenschalmen zo droog mogelijk worden gehouden.
Een druppeltje op iedere rol is meer dan voldoende en vervolgens alle zichtbare smering met een droge doek verwijderen. Herhaal dit na de eerste rit als overtollige smering naar buiten is geperst. Was heeft de eigenschap dat het droger is en minder vuil aantrekt dan olie of vet.

Slijtage checken
Aan de binnenkant van de rol ten opzichte van de opstaande rand van de binnenplaat en ten opzichte van de pen vindt slijtage plaats. Door slijtage komen de buitenplaten en de binnenplaten in de lengte verder van elkaar te staan en wordt de gehele ketting dus langer.
Een versleten ketting grijpt niet meer met alle schakels aan op de tandwielen, omdat de tandwielen niet zijn meegegroeid met de langer geworden ketting. Alle druk komt te staan op de eerste schakels die aangrijpen op het tandwiel en uiteindelijk zal de ketting zelfs overslaan. Omdat de krachten van de ketting niet meer evenredig worden verdeeld over de totale lengte waar deze aangrijpt op de tandwielen, maar alle druk op slechts enkele tanden van het tandwiel komt te staan, zal de slijtage van het tandwiel onevenredig snel toenemen.
Omdat de rollen, als deze over de tandwielen gaan, volkomen stil liggen, veroorzaakt dit geen slijtage aan de tandwielen, maar is de versleten ketting de echte boosdoener.

Wanneer ketting vervangen?
Het is van belang om de relatief goedkopere ketting te vervangen vóór deze de duurdere tandwielen beschadigd. Rohloff hanteert voor de maximale toegestane verlenging een norm van 0,075 mm per schakel, 0,075 mm per schakel komt overeen met: 0,075 / 25,4 * 100% = 0,3%. Een gemiddelde ketting telt ongeveer 55 schakels en is daarmee 55 * 25,4 mm = 1.397 mm lang. Voor een hele ketting is dat 0,003 * 1397 mm = 4,2 mm.
Wordt deze norm van circa 4 mm voor een hele ketting gehanteerd, dan past een nieuwe ketting in de meeste gevallen nog op de oude tandwielen, zodat die niet vervangen hoeven te worden. Laat men de ketting langer zitten, dan slijten de tandwielen te ver weg en kan geen nieuwe ketting meer op de gebruikte tandwielen gelegd worden. Dan moeten tandwielen en ketting tegelijk vervangen worden.

Hoe meten?
Een veel gehoorde manier is om de ketting op het grote blad te leggen en terwijl deze op het meest rechtse punt tussen duim en wijsvinger wordt genomen van de ketting af te trekken (zie afb. 2). Kan de ketting meer dan 0,5 cm van het grote blad worden genomen, dan is de ketting versleten. Deze methode is echter onbetrouwbaar. Een andere manier is om de ketting te demonteren en deze te vergelijken met een nieuwe ketting en vaststellen of de oude ketting meer dan 4 mm langer is. Deze methode is vrij omslachtig. Ook kan met een schuifmaat de lengte opgemeten worden van vier schakels (zie afb. 3).

Bij een nieuwe ketting is de lengte 4 * 25,4 mm = 101,6 mm. Is de lengte van vier schakels meer dan 101,9 mm, dan is de ketting aan vervanging toe. De beste en eenvoudigste methode is om een Caliber aan te schaffen. De Caliber meet vier schakels. Bij een nieuwe ketting komt de linkse punt (zie afb. 4) niet onder de ketting uit. Als door verlenging van de ketting de Caliber helemaal in de ketting zakt (zie afb. 5) dan is de verlenging van 0,075 per schakel bereikt en moet de ketting worden vervangen.

 

 

 

(Terug naar boven)

Toon Pagina: 1 - 2 - [Volgende >>]

Logo Facebook
Logo Facebook Groep

Inloggen voor leden

Buienradar


Ogenblik a.u.b. ...