TC De Volharding Nunspeet

Verslag mountainbikeclinics dames

Clinic 2 16 mei 2009

De clinic begon net als vorige maand met een spelletje: Tikkertje. Nu klinkt dat misschien een beetje kinderlijk, maar tikkertje op de fiets is erg technisch en je leert je fiets onder controle te houden. Plus het is erg lollig om te doen.

Voor degenen die er vorige maand niet bij waren hadden Tom en Richard nogmaals de pionnen te voorschijn gehaald en een parcours met veel bochten klaar gezet. In de vorige clinic hadden we geleerd hoe we deze bochten moesten nemen en we konden dus ook laten zien dat we de vorige clinic goed hadden opgelet. Alleen nu hadden ze het parcours wat ingewikkelder gemaakt.

In het parcours werd een vierkant gecreëerd waarbinnen je een rondje moest fietsen (dit vierkant was echter niet breder dan anderhalve fiets). Nog een bocht verder lag een dikke tak in de weg. We leerden om over deze tak heen te springen door naar je stuur te leunen en een ruk aan deze te geven zodat je voorwiel los komt van de grond. Uiteraard moest je dit niet te ver doen, maar ook weer niet te licht. Dit vereiste enige oefening maar na een aantal ronden had iedereen dit onder de knie. Ook moest het parcours dit keer sneller afgelegd worden.

Na veel geleerd te hebben bij de pionnen gingen we onze nieuwe technieken tijdens een fietstocht uitproberen. We kwamen over grote wortels, door bochten en op zijn tijd doemde er een steile heuvel op die beklommen moest worden. Wat omhoog gaat moet ook weer naar beneden dus we gingen ook de afdalingen oefenen en dan met name de zanderige, steile afdalingen met onderaan een scherpe bocht naar rechts. We leerden dat we deze afdaling het beste konden nemen door goed achter op het zadel te zitten en je remmen in te drukken. Op deze manier kom je gecontroleerd naar beneden.

Het laatste wat we gingen leren was een trap afdalen en opfietsen. Eerlijk gezegd, voor vandaag dacht ik dat je gek moest zijn om hier ook maar aan te starten. Maar door de aanwijzingen en hulp van Tom en Richard kwam een ieder naar beneden én naar boven. Wederom een kwestie van gecontroleerd trekken aan het stuur.

Weer veel geleerd deze clinic en zie uit naar de volgende…  13 juni!
 
Gertrude van Scherpenzeel

Het album bestaat niet of je hebt onvoldoende toegangsrechten om het album te bekijken.


Clinic 1 18 april 2009

Zaterdag 18 april deed ik samen met 12 andere meiden mee met de Dames Clinic van TC De Volharding.
De clinic werd geleid door Tom en Richard, de mountainbiketrainers van De Volharding.Deelnemers

Om 09.00 stonden we vol verwachting klaar bij het zonnige transferium.
De clinic begon met een technische controle van de fietsen.  Bij iedereen werd gecontroleerd of het voorwiel en de remmen wel vastzaten. En voordat we naar het oefenveldje gingen werd ook nog de pasvorm van de helm gecontroleerd.

Bij het trainingsveld aangekomen werd gestart met een warming-up in spelvorm: we gingen tikkertje doen op de fiets. 1 dame was de tikker en die moest de andere dames proberen te raken. Indien je geraakt werd, moest je 10 push ups doen. Met dit spel moet je goed kijken wat de andere fietsers en tikker doen en daarop moet je snel reageren. Hiermee test je meteen je behendigheid op de fiets.

Daarna werd ons geleerd, hoe het voelt als je alleen achter of alleen voor remt. Vervolgens moesten we proberen om met ons gewicht achter op het zadel te blijven en dan alleen de voor- of achterrem te gebruiken. Op de laatste manier rem je beter en heb je de fiets goed onder controle.

Het volgende onderdeel was de bochttechniek: hoe neem je nu een bocht. Tom en Richard hebben ons geleerd om vooruit te kijken en onze fietshouding aan te passen. Het zwaartepunt moet boven de banden blijven, waardoor de grip van de banden maximaal blijft in een bocht.Instructie van Richard

Bij de laatste 2 geoefende technieken was ik er zelf niet meer bij, omdat de clinic wat langer duurde dan verwacht, maar de dames hebben ook geleerd hoe je door mul zand moet fietsen en hoe je een bergje het beste kan nemen.

Ik kan terugkijken op een leerzame en gezellige ochtend. Door deze clinic heb ik geleerd om beter en slimmer te gaan fietsen. Tom en Richard zijn goede leermeesters. Ze zijn heel goed op elkaar ingespeeld, mijn complimenten.
Ik raad echt alle dames aan om mee te doen met een clinic. Bij de volgende clinics worden er trouwens weer andere technieken geleerd.

Op de site hebben Tom en Richard foto’s van de clinic in het fotoalbum geplaatst.

Groeten Wilma de Groot (Fun 1)

Logo Facebook
Logo Facebook Groep

Inloggen voor leden

Buienradar


Ogenblik a.u.b. ...