TC De Volharding Nunspeet

Verslag van het NK Toerfietsen 2012, door Jan de Kruijf

Zeer tevreden mensen tijdens het NK Toerfietsen in Nunspeet.

De jubilerende TC De Volharding kan terugkijken op een zeer geslaagd Nederlands Kampioenschap Toerfietsen 2012. Een record aantal Teams, 83 (incl. 4 Bedrijventeams) en 27 Individuele, daarmee 642 deelnemers, hadden zich voor 10 augustus opgegeven. Om precies negen uur loste burgemeester van Nunspeet Dick van Hemmen het startschot, terwijl acht uur later, de kampioenen bekend werden gemaakt en het Wilhelmus over sportpark de Wiltsangh klonk.

Zaterdag 25 augustus, één dag voor het daadwerkelijke 25-jarig bestaan van de 550 leden tellende fietsclub uit Nunspeet, organiseerde men de 13e editie, onder auspiciën van de overkoepelende fietsbond NTFU, het jaarlijkse toerfiets evenement. In augustus 2008 had de toenmalig TC secretaris Jan de Kruijf zijn hand omhoog gestoken, toen er op de Gelderse Districtsvergadering gevraagd werd, welke fietsclub het NK Toerfietsen in 2012 wilde organiseren. Collega bestuurslid Harrie van Ooijen van VWV Ermelo en nu teamdeelnemer merkte nog op: “Weet waar je aan begint, Jan!”

Ruim anderhalf jaar voorbereiding gingen aan deze gedenkwaardige dag vooraf, geleidt door evenements-voorzitter Marinus Bonestroo, secretaris Herman van der Steeg en PR-man Jan de Kruijf. Aan de hand van een Tijdsplan en Draaiboek, welke door Cor Lammers namens de NTFU werd bewaakt, werden al snel vier commissies in het leven geroepen; Routes door Rolf Wissink & Jan van Scherpenzeel, Veiligheid door Caroline Deknatel & Marianne Bonestroo, Sportpark/Parkeren door Tonnie Mulder & Michiel Vierhout en bekommerde Henry van Olst met Jaap de Vries zich over de Inschrijving/Financiën.  Om de zes weken kwamen deze mensen bijeen, om de stand van zaken door te nemen en zich voor te bereiden. Half augustus werd een briefing voor 131 aangemelde vrijwilligers gehouden bij de voetbalvereniging Nunspeet, want de accommodatie op sportpark de Wiltsangh, was beschikbaar gesteld, om zoveel deelnemers te ontvangen, omkleden en te vermaken.

Op vrijdag 24 augustus werd alles in gereedheid gebracht, om een dag later het NK te laten plaatsvinden. Het weer, 23 graden, zon en weinig wind, bleef de organisatie goedgezind, behalve een verfrissend buitje rond drie uur. Ruim voor 8 uur werden de auto’s van de deelnemers, afkomstig uit heel Nederland (Brabant de meeste) al geparkeerd in het tijdelijke parkeerterrein (weiland) voor de GPS. Vandaar vonden de eerste  teams de weg naar het sportpark, kregen hun pols/fiets-controlebandje en de coach haalde de teamtas met oa. transponders voor de tijsdstergistratie in de Ontvangstkamer op. Aldaar konden de horloges, mobiele telefoons en andere belangrijke spullen in bewaring worden gegeven.  Vervolgens bracht men de (dure) fietsen naar de bewaakte fietsstalling (Dekker Verhuur en de dranghekken van de gemeente Nunspeet & Elburg en WV de IJsselstreek hadden 100 fietsteamvakken gecreëerd), kleedde zich om en wachtte in de kantine, al dan niet met koffie, op het starttijdstip.

De Fietsverenigingen startten als eerste om de minuut, opgeroepen door gelegenheidsomroeper Wijnand van Aperlo. Voor men aan de start kwam, werden de fietsen en deelnemers gecontroleerd of zij geen tijd aanduidende spullen bij zich hadden (anders geseald) en vervolgens werd er een teamfoto op het verhoogde sponsor-podium gemaakt door fotografe Evelyn Vos. De HEMA had spontaan aangeboden de foto’s te zullen afdrukken, zodat de deelnemers die na afloop meekregen, tezamen met andere weggeef en reclame goodies, zoals van Etixx en Schwalbe.  Na de fietsverenigingen volgden de vier Bedrijventeams, te weten Geniet van Fietsen, Rabobank, MoveFit & Flevospintduivels. Deze categorie deed voor het eerst mee. Toen zij allen onderweg waren voor hun eerste lus van 58,6 km, volgden om exact 11 uur de 27 Individuelen. Deze laatste categorie moest een onbekende lus van 79,2 km over de Noordwest Veluwe afleggen.

Afhankelijk van de te rijden gemiddelde snelheid, want daar draait het allemaal om, kwamen de eerste teams rond halftwaalf weer terug, op het sportpark. Daar stond een lunch met broodjes, fruit, drinken en soepen (iets te weinig, want er was een pan omgevallen…) gereed, om af te halen. De deelnemers hadden verplichte rust van 15 tot 45 minuten en startten dan voor de middaglus van 57,5 kilometer. Iedereen passeerde halverwege een verplichte controle-bevoorradingsplaats (waar de tijd niet wordt stilgezet) in Wissel, bij de gelijknamige voetbalvereniging. Aldaar hadden onze burgemeester Dick van Hemmen, voorzitter van de NTFU Rikus Jager en voorzitter van de TC De Volharding Martin Ritsma met de PR man in een VTS Tours beschikbaar gestelde taxi, ook een bezoek gebracht, tijdens een rondtoer.

De eerste deelnemers (Individueel) rolden rond halftwee al weer over de tijdsregistratiemat van MyLaps en finishten daarmee op het sportpark. Zij werden op de vrolijke, mee te zingen, muziek van de Kamper amusementsband “De Toestebolten” binnengehaald. Na een lekkere warme douche, konden zij zich in en rond de sportkantine amicaal vermaken, waar Jacob van Olst en zijn koffers vol met Cd’s wel voor zorgde. Het kantinepersoneel maakte overuren, want het drinken was amper aan te slepen. Nelly de Kruijf zorgde met een aantal gastdames voor de verkoop van loten van de NK-verloting . Hieraan was een goed doel gekoppeld ‘ZiZos’. (onderzoek naar slecht ziende en blinde mensen) Ruim 80 prijzen waren door de Nunspeetse middenstand en sponsors beschikbaar gesteld, waaronder een gesigneerd Rabobank renners outfit van deze hoofdsponsor en arrangementen van de meewerkende hotels en campings.

Om kwart voor vijf stonden de prijzen keurig opgesteld op het hoofdveld, naast het huldigingpodium. (bedankt Partyverhuur Dekker). Na de toespraken van de verschillende hoogwaardigheidsbekleders, zat iedereen op het puntje van zijn/haar stoel of bank, om de einduitslag te vernemen. Olympisch- en Wereldkampioen Jan Bos uit Hierden reikte de door de gemeente Nunspeet beschikbaar gestelde bekers uit aan de nummers 1, 2 en 3 bij de Individuelen, nadat de top-10 was opgelezen. (Jan had eerder de dag met zijn vriendin Johanneke de route van deze categorie, buiten mededingen, gereden) Jos Verheijen uit Asten, toevallig ook de organisator van het NK Toerfietsen in 2013 (31 augustus), won, 43 sec. naast zijn opgegeven 27,2 km/u tijd. Tweede werd Desmond Eisinger uit ’s Gravenhage (49 sec. van  23,0 km/u) en derde werd Joseph Lenferink uit Almelo (op 1m57s. van zijn gemiddelde 25,1) Grappig detail: Desmond, met Haagse vrienden Tim Echtering (6e!) en Chris Scholten (12e!) deden eigenlijk voor de grap mee, hadden nauwelijks getraind en reden op omgebouwde mountainbikes! Naast hun hoge klasseringen hadden zij ook het hoogste woord bij de aansluitende BBQ en AfterParty… Oh oh Den Haag!

Wil Noorman reikte namens de NTFU de (Bédé Sportprijzen) bokalen uit aan de merendeel Nunspeetse Bedrijventeams.  De grootste beker ging naar Geniet van Fietsen, die slechts 7m24sec. van hun opgegeven gemiddelde van 22,8km/u zaten. Het lijkt geen toeval, dat deze fietsenzaak ook finalist was bij de Tweewieler Winkel 2012 verkiezing.  Heel ambitieus had het 8-koppige team van hoofdsponsor Rabobank Noordwest Veluwe 28,0 km/u opgegeven. Daarmee werden zij tweede, want weken 7m58 sec. van dat gemiddelde af. Derde werd het onlangs van naam veranderde Fitnesscentrum MoviFit (was Sauna- & Sportcentrum Nunspeet) team, met 11m52sec. van 25,3 km/u.

Als laatste en grootset categorie werd de top-10 van de 79 gestarte fietsvereniging teams opgenoemd. De spanning en daarmee gepaard gaande stilte onder de ruim 800 aanwezigen, was waarneembaar. De ontlading des te groter, toen bekend werd dat TTC Oss, als winnaar NK Toerfietsen 2012 werd uitgeroepen. Met z’n 9-en hadden ze slechts 1m30sec. langzamer gereden, dan de 28,0 km/u! Ook de Wisselbeker mochten zij, naast de bloemen en medailles, uit handen van burgemeester Dick van Hemmen in ontvangst nemen.  Tweede werd het 2e Team van TFC Winsum; ook zij zaten met 7 deelnemers maar een fractie (1m43 sec.) van hun opgegeven 24,4 km/u gemiddelde. Het 7-koppig team van TOS (TC Oplloo St.Antonis) werd als derde naar voren geroepen, met  2m09sec. van de opgegeven 25,0 km/u.

Na de huldiging vertrokken de meeste teams huiswaarts, maar lieten duidelijk weten een schitterende dag gehad te hebben. Vooral de routes, als ook de algehele organisatie kregen de complimenten. Met de vrijwilligers, sponsors en relaties werd optimaal genoten van de uitgebreid voorziene ‘Catering-Culinair-BBQ’ en de gezellige meedeiners. Ook de evaluatie kon een zeer geslaagd evenement concluderen.
Logo Facebook
Logo Facebook Groep

Inloggen voor leden

Buienradar


Ogenblik a.u.b. ...